• Okresné kolo vo florbale

          • Dňa 24.11.2023 sa konalo v malej športovej hale na ul. Alejovej 2, Košice "Okresné kolo chlapcov vo florbale". Za účasti 12-tich škôl, naši žiaci v zložení: Samuel Šestina, Norbert Vinc, Pan Markus, Pástor Adam, Krajníkovič Patrik, Paška Lukáš, Kanuščák Róbert, Roštár Marko, Bidzilia Volodymyr, Rabochyi Hryhorii, Goleňa Jozef vyhrali svoju skupinu bez prehry (podali v zápasoch heroický výkon). Vo finále sa stretli proti dvom víťazom ďalších skupín. Obidvaja súperi boli veľmi dobre technicky zdatní a nakoniec sme obidva zápasy prehrali a umiestnili sa na veľmi peknom 3. mieste. Chlapcom sa chcem poďakovať za dobrú reprezentáciu našej školy a za pekný úspech.

          • Vianočná guľa

          • V tento predvianočný čas žiaci prvého stupňa s chuťou a tvorivosťou vyrábali vianočné ozdoby, ktorými sme vyzdobili veľkú polystyrénovú guľu. Týmto sme sa zapojili do súťaže s OC Cassovia o najkrajšiu vianočnú guľu. V termíne od 24.11. - 22.12. bude vystavená v OC Cassovia, bude možné za ňu zahlasovať a to dvoma spôsobmi:

            1. hlasovanie na Facebooku OC Cassovia,

            2. hlasovacími lístkami priamo v OC Cassovia.

            Milí rodičia a priatelia našej školy, prosíme vás, aby ste podporili našu školu a dali hlas tejto jedinečnej ozdobe. Za vaše hlasy vopred ďakujeme.

            Kolektív K30

          • BUBNOVAČKA 2023!

          • Aj naša škola bola súčasťou desiateho ročníka slovensko–českého podujatia „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť!“ Cieľom podujatia bolo upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a otvoriť v spoločnosti tému včasnej prevencie.

            Video nájdete tu: https://www.tiktok.com/@zskezmarska30/video/7305450452676578593 

          • Exkurzia u hasičov 2.C

          • Trieda 2.C dňa 22.11.2023 navštívila našich košických hasičov na Požiarnickej ulici v Košiciach, v rámci predmetu prvouka - Hasiči a ŠKD - Povolania. Spolu so svojimi pani učiteľkami sa o práci hasičov dozvedeli mnoho zaujímavých vecí, vyskúšali si rôzne pomôcky, dopravné prostriedky a hasičskú výstroj. Žiaci si z tejto exkurzie odnášali príjemné zážitky, úsmev na tvári a sen stať sa hasičom.

          • Včely a včelárstvo

          • Minulý týždeň sme sa zúčastnili spolu so žiakmi 6. A, 6. B a 6. C triedy na exkurzii v košickej botanickej záhrade. Spolu s pani učiteľkou Čontošovou aj Kasardovou a s našou milou pani asistentkou Jankou sme spoznávali tajomstvá a históriu včelárstva. V dielňach si žiaci mohli vyskúšať odliať voskové medajlóny, mohli ochutnať 3 druhy medu, vidieť živé včely pri ich dennej činnosti v presklenom úli. Čas sme využili aj na prehliadku sukulentných  či  tropických rastlín, ako aj subtropických citrusov, ktoré práve dozrievali. Navštívili sme minizoo, ktoré vynikajúco tematicky zapadlo do nášho učiva. Nekončíme tu, lebo tejto téme sa budeme venovať v rámci medzipredmetového projektu na hodinách SJL a MAT. Spolu so žiakmi vytvoríme nástenku s úlohami a vyhlásime súťaž o vynikajúce ceny. O tom všetkom vás budeme včas informovať. Takže, milí žiaci, máte sa na čo tešiť!

          • Slovo bez hraníc

          • V jubilejnom 25. ročníku celomestskej recitačnej súťaže Slovo bez hraníc, ktorá sa uskutočnila 20. - 21. 11. 2023, našu školu reprezentovali:

            Tamara Tkáčová (1. A), Gabriel Jesenský (3. B), Viktória Jesenská (5. C), Eliška Ladányiová (5. C), Miroslava Vasilová (7. C), Linda Verešpejová (7. C), Kristián Solár (8. A), Michaela Ladányiová (8. C) a Sofia Franková (9. A).

            Tešíme sa, že v silnej konkurencii 130 súťažiacich získala Tamarka Tkáčová (1. A) 1. miesto v I. kategórii PRÓZA  a Gabriel Jesenský (3. B)  1. miesto v I. kategórii POÉZIA.

            Našim žiakom srdečne blahoželáme a ĎAKUJEME za skvelú reprezentáciu školy. Tešíme sa z ich úspechov a  aj nadobúdania skúseností z prezentovania sa pred verejnosťou.

            Slávnostný galaprogram sa uskutoční vo štvrtok 23. novembra 2023 o 18. hod. v Radničnej sále na prízemí Miestneho úradu MČ Košice – Staré Mesto na Hviezdoslavovej 7 v Košiciach. Víťazi si počas neho prevezmú diplomy a ceny.

          • Letí letí, všetko letí....

          • Naši šikovní piataci sa na hodine techniky venovali výrobe lietadielok. Prekvapili svojou šikovnosťou a kreativitou. Časť svojich prác sa rozhodli venovať do vianočnej burzy a tak sa pripojiť k vianočnému posolstvu pomoci tým, ktorí to potrebujú. 

          • ZBER BATÉRIÍ

          • V našej škole zbierame počas celého školského roka do špeciálnych zberných nádob použité batérie a akumulátory, ktoré sa bežne používajú do elektrozariadení v domácnostiach. 

                                                                     Záleží nám na tom, ako bude vyzerať naša planéta v budúcnosti.

          • Imatrikulácia v ŠKD

          • Medzi každoročné tradície nášho školského klubu patrí Imatrikulácia alebo prijímanie do Cechu družinárskeho. V pondelok 13. 11. sa tak stalo a naši najmladší žiaci - prváci sa po takomto pasovaní stali jeho oficiálnymi členmi. Celú ceremóniu sprevádzalo čítanie desatora správneho družinára a následné zloženie sľubu. Každý prvák bol pasovaný našou kráľovnou (pani riaditeľkou) a odmenený medailou a zvieratkom svojho oddelenia. Na celú slávnosť dohliadali princezné (p. vychovávateľky prváckych oddelení) a obohatil ju krásny program detí zo štvrtáckych oddelení Kačiatok a Mravčekov. Všetci prajeme našim prváčikom veľa šťastia, úspechov, úsmevov, ale najmä krásnych zážitkov v ŠKD.                                                           Album:  https://photos.app.goo.gl/rRyCsqCu7BeAHgen8

          • Trendy na pracovnom trhu

          • Besedu o potrebách trhu práce absolvovali naši deviataci s pani Mgr. Juliánou Lachváčovou z Referátu poradenstva a vzdelávania ÚPSVaR. Dozvedeli sa o existencii portálu Trendy práce, ktorý vypracoval prognózu nesúladu na trhu práce. Výber strednej školy našich deviatakov nenechávame na náhodu, ale je pevnou súčasťou kariérového poradenstva, ktoré im naša škola poskytuje.
            K30 ...viac ako škola.
          • Bádame a pozorujeme na hodinách biológie

          • Výučba prírodných vied založená na bádaní IBSE (Inquiry based science education) je svetový trend. Aj na našej škole sa snažíme na hodinách biológie vytvárať žiakom príležitosť, aby samostatne skúmali javy, hľadali odpovede na otázky, ktoré sami sformulovali, a mali možnosť zažiť pocit objavovania. Tento týždeň sme skúmali jedlé huby z lesa, konkrétne pôvabnicu fialovú, suchohríb hnedý a bedľu vysokú. Porovnávali sme stavbu plodníc. Bádanie nám pomohlo k naplneniu cieľa vyučovacej hodiny. Naučili sme sa popísať a rozlíšiť  jednotlivé časti plodnice húb. Na vlastné oči sme sa presvedčili, že suchohríb hnedý má naozaj na spodku klobúka rúrky, ale bedľa vysoká či pôvabnica fialová majú na spodku klobúka lupene. Formou diskusie sme zdieľali skúsenosti žiakov zo zberu jedlých húb, ako aj dodržiavania zásad pri zbere húb. Naše heslo je: Lepšie je jedenkrát zažiť ako 100-krát počuť. 

          • IT Show 2023: Výstava IT technológií

          • V piatok 10. 11. 2023 sa žiaci 9. B triedy zúčastnili výstavy IT technológií v OC Optima.

            Spoznávali najnovšie technológie, trendy a expertov zo sveta IT, hernú zónu s virtuálnou realitou a simulátor F1. Zároveň sa zapojili do súťaží. 

            Okrem najnovších technológií sa naši žiaci pristavili aj pri výstave obrazov "Farebné Variácie", kde videli diela našej pani zástupkyne PhDr. Kataríny Bodnárovej.

          • Technické vyučovanie

          • Jesenné práce v priestoroch školy

            S príchodom jesene, krásneho obdobia farieb, sa mení celá príroda, mení sa všetko okolo nás. Neskorá jeseň je poslednou príležitosťou na upratanie a zazimovanie školskej záhrady. Preto sme sa v rámci technického vyučovania rozhodli so žiakmi priložiť ruku k dielu. Pred príchodom zimy sme začali usilovne upratovať areál školy. Žiaci hrabali opadané lístie, čistili átrium školy a vysadili cibule narcisov, krokusov a iných jarných cibuľovín, ktoré budú átrium školy skrášľovať s príchodom jari. Taktiež sme v rámci technického vyučovania nezabudli ani na vtáctvo, ktoré u nás zimuje a nainštalovali sme vyrobené vtáčie kŕmidlá a búdky, ktoré žiaci sami zhotovili. Spoločnými silami sme tak opäť skrášlili a zároveň pripravili školský areál na príchod pani Zimy.

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • V týždni od 6. 11. do 10. 11. 2023 bude na

            škole prebiehať zber papiera.

            Vždy ráno v čase od 7:15 do 7:40 a popoludní od 13:15 - 14:30 hod.

            V stredu až do 16:30 hod.

          • Divadlo Etudy v ŠKD

          • Divadlo v škole nie je samozrejmosťou. K nám, na K-30, zavítalo divadlo Etudy a do nášho ŠKD prinieslo radosť, smiech a veľa dobrej nálady. Veselé príbehy v predstaveniach o Zlatej rybke a Ďurovi Truľovi sa vyznačovali pútavými príbehmi a skvelými hereckými výkonmi, ktoré sprevádzali piesne, hudba a samozrejme tanec. Bonusom bolo zapojenie detí do deja príbehu. Herci hrali bravúrne a svoje vystúpenie zakončili spoločnou piesňou a tancom. Takéto príjemné popoludnie si v budúcnosti určite ešte zopakujeme. Posúďte sami: https://photos.app.goo.gl/ybE4fEwemzHui2vW7

          • Šmykľavka do svahu

          • Koniec októbra sa niesol v znamení finálnej realizácie projektu Šmykľavka do svahu. Jeho realizátorky mali jasný cieľ: Rozhýbať deti pri hrách na školskom dvore v rámci voľnočasových aktivít a prispieť tak k rozvoju ich fyzickej zdatnosti. Jednoznačne spôsobili veľkú radosť malým a iste aj väčším deťom našej školy, za čo im patrí veľká vďaka. Ďakujeme tiež našim sponzorom z radov rodičov, ale aj RZ, ktorí pomohli dofinancovať tento projekt. Veríme, že po dokončení terénnych úprav deti našej školy zažijú so šmykľavkou veľa veselých chvíľ. 

          • Hodina rovesníckeho učenia

          • Počas dňa v čarodejnej škole navštívili žiaci z prvého stupňa svojich starších spolužiakov, ktorí pre nich spolu s triednymi učiteľmi pripravili rôzne zábavné hry, súťaže, hlavolamy či divadielka. Súčasťou programu bolo aj vystúpenie seniorov z divadla Goldies, ktorí odohrali predstavenie o zvieratkách a pripravili pre deti hádanky a jazykolamy v anglickom jazyku. Žiakom sa rovesnícke učenie veľmi páčilo a obohatilo ich.

          • Jesenná čarodejná škola

          • Naša škola sa zaplnila kúzelnými postavičkami, ktoré sa učili o zázrakoch v matematike, v slovenskom jazyku alebo v metlobale (rozumej telesná výchova s metlou). Fotili sa pri vyrezávaných tekviciach, čakal na nich skvelý program a stretli sa aj so staršími spolužiakmi, ktorí pre nich pripravili všakovaké úlohy, hádanky a súťaže. Tento deň bol naozaj čarovne čarodejný, plný zážitkov a priateľstiev.

          • Jesenná slávnosť

          • V stredu popoludní sme usporiadali jesennú slávnosť pre našich žiakov a ich rodičov. Dominovali jej príjemné stretnutia pri teplom čaji a chutných koláčikoch, ktoré boli spojené s výstavou vyrezávaných tekvíc. V obrovskej záplave tekvíc sme nenašli ani jednu rovnakú. Všetci autori preukázali veľkú kreativitu a profesionálne prevedenie. Chceme sa poďakovať všetkým, ktorí upiekli chutné koláče - jabĺčkové, orechové, tekvicové a s inými plodmi, ktoré nám jeseň ponúka. O tom, že podujatie zožalo úspech, svedčí enormná návštevnosť rodičov a žiakov, ktorí ho prišli podporiť svojou návštevou.

          • Jesenná slávnosť

          • Srdečne vás pozývame na jesennú slávnosť spojenú s výstavou tekvíc. V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie presúva do vnútorných priestorov školy.