• Naši žiaci v zahraničnej tlači

          • Vďaka medzinárodnému projektu medzi poľskou, nemeckou a našou ZŠ.

             /8/Rodinger/11. vydanie/17. november

             

            Dorozumievanie sa gestami, pohľadmi a rukami

            Žiaci z Nemecka, Poľska a Slovenska zažívajú patrnerstvo a žijú ním

            Už od roku 2014 má Diesterweg ZŠ intenzívne školské partnerstvo so Základnou školou Nr. 1 v Barlinku v Poľsku. Toto partnerstvo bolo medzitým rozšírené so Základnou školou Kežmarská 30 v Košiciach na Slovensku, na ktorej sa, rovnako ako v Barlinku vyučuje nemecký jazyk. V minulom roku sa zúčastnilo 12 žiakov 4. ročníka na projekte prekračujúcom hranice krajiny v Barlinku. Od 25. do 28. septembra bola hostiteľom trilaterálneho projektu Diesterweg ZŠ.

                        12 účastníkov z obocho piatych tried ZŠ Diesterweg bolo oslobodených od vyučovania. Pripravili hosťom v utorok srdečné prijatie a odovzdali im modrú šatku, ktorú nosili všetci účastníci počas stretnutia. Popoludní mali žiaci a ich učiteľky prehliadku mesta Prenzlau, ktorá odohnala strach z prvého kontaktu  a ponúkla témy na rozhovory. Raphael z 5. triedy rozprával zaujímavosti o pekných stránkach Prenzlau.

                        „V stredu varili školskí partneri v zmiešaných skupinách zo všetkých troch škôl spolu s učňami OSZ (Centra pre vyššie vzdelávanie) v ich kuchyni podľa receptov z Poľska, Nemecka a zo Slovenska. Žiaci sa naučili, že tiež ruky a gestá môžu pomôcť ku dobrej komunikácii. Všetci boli viditeľne hrdí na chutné výsledky ich spoločnej práce. Naše poďakovanie patrí pani Eberlovej z OSZ, ktorá toto dopoludnie perfektne naplánovala“, hovorí školská sociálna pracovníčka Zaneta Ostowska.

                        Popoludní využili žiaci voľnočasové ponuky v ubytovacom zariadení Uckerwelle. Hrali sa spolu a vyrábali spomienkové predmety. „Večer pozval každý účastník z našej školy dvoch hostí z Barlinka alebo z Košíc k sebe domov na dve hodiny. Žiaci oduševnene rozprávali o osobnom stretnutí. Vo štvrtok to znamenalo opäť skoro vstať, pretože linkový spoj odviezol účastníkov k tímovému tréningu na malú lúčku. Sociálny pracovník pre mládež Holger Schubert vyzýval našich žiakov spoločne plniť úlohy, tak aby v uvoľnenej atmosfére lesa mohol rásť pocit spolupatričnosti. Žiaci boli hrdí nielen na spoločne splnené úlohy ale aj na vlastnoručne postavené chaty v lese. Na koniec si mohli grilovať klobásky a žemle pri ohni. Popoludní ukázali žiaci Diesterweg ZŠ hosťujúcim žiakom ich školu. Na prezentáciách troch zúčastnených delegácií v aule Diesteweg školy bol prítomný Marek Wöller-Beetz, prvý zástupca mesta Prenzlau. V piatok cestovali všetci autobusom do Berlína, kde predstavil poslanec za SPD Stefan Zierke, člen Spolkového snemu, jeho pracovisko a prácu. Žiaci navštívili aj kupolu budovy ríšskeho snemu. Chceli by sme sa  srdečne poďakovať sponzorom tohto stretnutia, Nemecko-poľskému mládežníckemu spolku, mestu Prenzlau a Štátnemu školskému úradu Cottbus.  Naša vďaka patrí tiež sponzorom, ktorí venovali darčeky pre hostí: Wohnbau s. r. o. Prenzlau, Bytovému družstvu Prenzlau, Mestskému podniku Prenzlau s. r. o., Sparkasse Uckermark, Allianz. Za podporu, dobrú spoluprácu a porozumenie hovoríme srdečné ďakujem rodičom našich žiačok a žiakov“, hovorí Ostrowska.

             

            Strana 18                                           sobota/nedeľa, 29./30. September 2018

            Uckermarkský kuriér cez víkend

            Pri sporáku sa pozreli za okraj taniera

            Konstantin Kraft

             

            Chute sú rôzne. Ešte k tomu, ak sa pochádzajú z troch krajín. V centre vyššieho vzdelávania varili žiaci zo Slovenska, Nemecka a Poľska a učili sa spoznávať kultúru ich susedov prostredníctvom chutí.

            PRENZLAU. V stredu sa stretli žiaci z Poľska, Slovenska a Nemecka na spoločnom varení v Centre vyššieho vzdelávania Uckermark (Oberstufenzentrum – OSZ). Akcia bola súčasťou trilaterálneho projektu žiackej výmeny, ktorý organizovala Základná škola Diesterweg v Prenzlau. Boli pri tom žiaci z partnerskej školy v Barlinku (Poľsko) ako aj z Košíc (Slovensko). Spolu 36 žiakov sa zúčastnilo projektu vo varení. 12 z každej krajiny.

            Pod vedením kuchárskych učňov z OSZ sa rozbehlo ku hrncom a sporákom. Malo sa pripraviť trojchodové menu, so špecialitami z troch krajín. V nemeckom jedálnom lístku bola tekvicová polievka, zemiaková kaša s frikadelami a tiež vanilkový puding. Za poľskú kuchyňu sa pripravovali cviklová polievka a sušené hydinové rolky. Ako dezert boli marmeládou plnené pirohy na slovenský spôsob. „Je to výzva takto variť“, povedal učeň Daniel Uecker. Kuchári mali predošlú skúsenosť. „Po tretí raz varíme s deťmi.“ Aj napriek tomu bolo často ťažké sa dorozumieť, podľa Ueckera. Povedal, že občas bolo potrebné dorozumievať sa rukami a nohami. Po krátkom úvode pripravili žiaci takmer všetko sami, prezradil Uecker. „Pre nás už nezostalo veľa práce.“

            Ale aj umývanie riadov patrí k tomu, vysvetlila Irena Eberl, učiteľka varenia v OSZ. Nakoniec žiakom sa má sprostredkovať autentický pohľad na povolanie kuchára, podľa Eberlovej. „Mnohé deti nepoznajú, aké to je, variť spoločne s rodičmi.“ Cieľom preto bolo, ukázať deťom, aké je to jednoduché, pripraviť chutné jedlá so zdravými surovinami, zdôraznila Eberlová. Apropo suroviny. Na varenie s deťmi sa spracovalo okrem iných 10 kg zemiakov, po 5 kg mletého a morčacieho mäsa, tekvica s rovnakou váhou, k tomu 3 kg hrášku, 5 kg cibule a mrkvy, 2,5 kg cestovín a nespočetné množstvo múky, zosumarizovala šéfka kuchyne.

            Projekt má pokračovať

            „Snažíme sa deťom sprostredkovať, aby sa odvážili pozrieť za okraj taniera“, povedala Cornelia Götz zo ZŠ Diersterweg. Tým sa má posilňovať pocit spolupatričnosti u detí.  A tým aj odbúrať strach z neznámeho, povedala Götz. V bežnom školskom dni už nie sú citeľné žiadne strachy, vysvetlila pedagogička. Práve naopak: „Keď ponúkneme výmenné pobyty, ihneď sa hlási veľa detí.“

            Tiež Zaneta Ostrowska, sociálna pracovníčka v ZŠ Diesterweg, zdôraznila atraktivitu výmenného projektu medzi žiakmi. „Dopyt je obrovský.“ Keďže sú miesta obmedzené, museli sa niektorí žiaci vzdať účasti. Napriek tomu: „Komunikácia medzi krajinami funguje veľmi dobre“, zdôraznila Ostrowska. To sa bezprostredne odzrkadľuje na vyučovaní. Zaneta Ostrowska ponúka záujmovú činnosť (krúžok) poľstiny v ZŠ Diesterweg. „Začínala som so šiestimi deťmi, teraz ich je už 19.“ Prostredníctvom projektu majú deti „zbierať skúsenosti a spoznávať kultúry susedných krajín“. Hlavná otázka: „Ako sa darí komunikovať?“ Touto otázkou sa má zaoberať aj v budúcich rokoch. Keďže odozva na projekt bola veľmi pozitívna, snaží sa Zaneta Ostrowska o predĺženie trilaterálneho projektu. Na to sa musia nájsť sponzori. Aktuálna výmena žiakov bola financovaná Nemecko-poľským mládežníckym spolkom ako aj mestom Prenzlau.

            Budúci rok do Košíc

            Deti, ktoré sa zúčastnili projektu, majú medzi 11 a 13 rokov, vysvetlila Cornelia Götz. To zodpovedá triedam 5 až 7. Z Diesterweg ZŠ sa zúčastnilo po 6 žiakov z tried 5. A a 5. B. Tento školský projekt je založený na 3 roky. Tí istí žiaci, ktorí dnes v Prenzlau varili, boli pred rokom v poľskej partnerskej škole. Vtedy boli žiaci štvrtáci. Cornelia Götz si nemyslí, že boli deti príliš malé na výmenný pobyt. „Pracujeme s vybranými žiakmi, nie s celou triedou.“ Už vtedy sa vytvorili prvé kontakty medzi žiakmi. „Teraz je to ako stretnúť priateľov. Je to niečo iné“, uistila Götz. V roku 2019 pôjdu žiaci na Slovensko.

            Spoločné varenie bola len jedna časť výmenného pobytu. Už v utorok mali žiaci prehliadku v meste Prenzlau. Obzvlásť sa mladým páčilo jazero Uckersee, rozprávala Cornelia Götz. Vo štvrtok bol pre žiakov prichystaný tímový tréning „Malá lúčka“. Tiež tam išlo o to, rozvíjať sociálne kompetencie a posilniť pocit spoločného bytia, vysvetlila pedagogička. Po tréningu sa išlo do Diesterweg školy. Tam predstavili skupiny z jednotlivých krajín prezentácie ich školy. Na záver projektu v piatok mali žiaci cestovať do Berlína. Tam sa mal navštíviť Spolkový snem a žiaci mali byť prijatí poslancom, podľa Götz. Potom žiaci mali cestovať domov. Kým sa o rok opäť nestretnú na Slovensku.

             

            Kontakt na autora

            k.kraft@nordkurier.de

          • Mestská strelecká liga v streľbe zo vzduchovky 5.kolo

          • Dňa 24.4.2019 sa konalo 5.kolo Mestskej streleckej ligy. V kategórii starších žiačok sa darilo žiačke 7.ročníka Tímei Plichtovej, ktorá skončila na 1.mieste. Tejto skúsenej strelkyni sa opäť podarilo zasiahnuť terč s piatimy strelnými ranami do desiatky viď. foto. V kategórii mladších žiačok na 1.mieste skončila Simona Ivančinová zo 7.ročníka a na 3.mieste Viktória Urbančoková zo 6.ročníka. V najmladšej kategórii žiakov a žiačok na  2.mieste skončil žiak 5.ročníka Tomáš Babinec.

          • Majstrovstvá Slovenska v streľbe zo vzduchových zbraní

          • Dňa 12.4.2019 sa v našom mesto konali majstrovstvá Slovenska v streľbe zo vzduchových zbraní. Našu školu reprezentovali žiaci: Tímea Plichtová, Simona Ivančinová, Nikolas Kačurák zo 7.ročníka a Veronika Vageľová zo 6.ročníka. Veľmi sa im nedarilo a skončili na 10. až 14. mieste vo svojich vekových kategóriach.

          • MINI PLAYBACK SHOW V ŠKD

          • Aj teno rok náš Školský klub privítal ,,malé hviezdy", ktoré sa tentokrát predstavili v československom kole. Stúpajúca úroveň tohto podujatia bola nepostrehnuteľná a všetci si opäť raz pripomenuli, ako sa vieme v ŠKD zabávať. Viac foto na:

          • Divadielko v podaní Sovičiek

          • 2. 4. 2019 sa oddelenie Sovičiek zúčastnilo dpodujatia v knižnici, kde divadelný súbor CROCUS predviedol predstavenie Ako sa tvorí rozprávka. Aktívne sa zapojili všetky deti a užili si tak popoludnie plné zábavy.