• Trendy na pracovnom trhu

          • Besedu o potrebách trhu práce absolvovali naši deviataci s pani Mgr. Juliánou Lachváčovou z Referátu poradenstva a vzdelávania ÚPSVaR. Dozvedeli sa o existencii portálu Trendy práce, ktorý vypracoval prognózu nesúladu na trhu práce. Výber strednej školy našich deviatakov nenechávame na náhodu, ale je pevnou súčasťou kariérového poradenstva, ktoré im naša škola poskytuje.
            K30 ...viac ako škola.
          • Bádame a pozorujeme na hodinách biológie

          • Výučba prírodných vied založená na bádaní IBSE (Inquiry based science education) je svetový trend. Aj na našej škole sa snažíme na hodinách biológie vytvárať žiakom príležitosť, aby samostatne skúmali javy, hľadali odpovede na otázky, ktoré sami sformulovali, a mali možnosť zažiť pocit objavovania. Tento týždeň sme skúmali jedlé huby z lesa, konkrétne pôvabnicu fialovú, suchohríb hnedý a bedľu vysokú. Porovnávali sme stavbu plodníc. Bádanie nám pomohlo k naplneniu cieľa vyučovacej hodiny. Naučili sme sa popísať a rozlíšiť  jednotlivé časti plodnice húb. Na vlastné oči sme sa presvedčili, že suchohríb hnedý má naozaj na spodku klobúka rúrky, ale bedľa vysoká či pôvabnica fialová majú na spodku klobúka lupene. Formou diskusie sme zdieľali skúsenosti žiakov zo zberu jedlých húb, ako aj dodržiavania zásad pri zbere húb. Naše heslo je: Lepšie je jedenkrát zažiť ako 100-krát počuť. 

          • IT Show 2023: Výstava IT technológií

          • V piatok 10. 11. 2023 sa žiaci 9. B triedy zúčastnili výstavy IT technológií v OC Optima.

            Spoznávali najnovšie technológie, trendy a expertov zo sveta IT, hernú zónu s virtuálnou realitou a simulátor F1. Zároveň sa zapojili do súťaží. 

            Okrem najnovších technológií sa naši žiaci pristavili aj pri výstave obrazov "Farebné Variácie", kde videli diela našej pani zástupkyne PhDr. Kataríny Bodnárovej.

          • Technické vyučovanie

          • Jesenné práce v priestoroch školy

            S príchodom jesene, krásneho obdobia farieb, sa mení celá príroda, mení sa všetko okolo nás. Neskorá jeseň je poslednou príležitosťou na upratanie a zazimovanie školskej záhrady. Preto sme sa v rámci technického vyučovania rozhodli so žiakmi priložiť ruku k dielu. Pred príchodom zimy sme začali usilovne upratovať areál školy. Žiaci hrabali opadané lístie, čistili átrium školy a vysadili cibule narcisov, krokusov a iných jarných cibuľovín, ktoré budú átrium školy skrášľovať s príchodom jari. Taktiež sme v rámci technického vyučovania nezabudli ani na vtáctvo, ktoré u nás zimuje a nainštalovali sme vyrobené vtáčie kŕmidlá a búdky, ktoré žiaci sami zhotovili. Spoločnými silami sme tak opäť skrášlili a zároveň pripravili školský areál na príchod pani Zimy.

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • V týždni od 6. 11. do 10. 11. 2023 bude na

            škole prebiehať zber papiera.

            Vždy ráno v čase od 7:15 do 7:40 a popoludní od 13:15 - 14:30 hod.

            V stredu až do 16:30 hod.

          • Divadlo Etudy v ŠKD

          • Divadlo v škole nie je samozrejmosťou. K nám, na K-30, zavítalo divadlo Etudy a do nášho ŠKD prinieslo radosť, smiech a veľa dobrej nálady. Veselé príbehy v predstaveniach o Zlatej rybke a Ďurovi Truľovi sa vyznačovali pútavými príbehmi a skvelými hereckými výkonmi, ktoré sprevádzali piesne, hudba a samozrejme tanec. Bonusom bolo zapojenie detí do deja príbehu. Herci hrali bravúrne a svoje vystúpenie zakončili spoločnou piesňou a tancom. Takéto príjemné popoludnie si v budúcnosti určite ešte zopakujeme. Posúďte sami: https://photos.app.goo.gl/ybE4fEwemzHui2vW7

          • Šmykľavka do svahu

          • Koniec októbra sa niesol v znamení finálnej realizácie projektu Šmykľavka do svahu. Jeho realizátorky mali jasný cieľ: Rozhýbať deti pri hrách na školskom dvore v rámci voľnočasových aktivít a prispieť tak k rozvoju ich fyzickej zdatnosti. Jednoznačne spôsobili veľkú radosť malým a iste aj väčším deťom našej školy, za čo im patrí veľká vďaka. Ďakujeme tiež našim sponzorom z radov rodičov, ale aj RZ, ktorí pomohli dofinancovať tento projekt. Veríme, že po dokončení terénnych úprav deti našej školy zažijú so šmykľavkou veľa veselých chvíľ. 

          • Hodina rovesníckeho učenia

          • Počas dňa v čarodejnej škole navštívili žiaci z prvého stupňa svojich starších spolužiakov, ktorí pre nich spolu s triednymi učiteľmi pripravili rôzne zábavné hry, súťaže, hlavolamy či divadielka. Súčasťou programu bolo aj vystúpenie seniorov z divadla Goldies, ktorí odohrali predstavenie o zvieratkách a pripravili pre deti hádanky a jazykolamy v anglickom jazyku. Žiakom sa rovesnícke učenie veľmi páčilo a obohatilo ich.

          • Jesenná čarodejná škola

          • Naša škola sa zaplnila kúzelnými postavičkami, ktoré sa učili o zázrakoch v matematike, v slovenskom jazyku alebo v metlobale (rozumej telesná výchova s metlou). Fotili sa pri vyrezávaných tekviciach, čakal na nich skvelý program a stretli sa aj so staršími spolužiakmi, ktorí pre nich pripravili všakovaké úlohy, hádanky a súťaže. Tento deň bol naozaj čarovne čarodejný, plný zážitkov a priateľstiev.

          • Jesenná slávnosť

          • V stredu popoludní sme usporiadali jesennú slávnosť pre našich žiakov a ich rodičov. Dominovali jej príjemné stretnutia pri teplom čaji a chutných koláčikoch, ktoré boli spojené s výstavou vyrezávaných tekvíc. V obrovskej záplave tekvíc sme nenašli ani jednu rovnakú. Všetci autori preukázali veľkú kreativitu a profesionálne prevedenie. Chceme sa poďakovať všetkým, ktorí upiekli chutné koláče - jabĺčkové, orechové, tekvicové a s inými plodmi, ktoré nám jeseň ponúka. O tom, že podujatie zožalo úspech, svedčí enormná návštevnosť rodičov a žiakov, ktorí ho prišli podporiť svojou návštevou.

          • Jesenná slávnosť

          • Srdečne vás pozývame na jesennú slávnosť spojenú s výstavou tekvíc. V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie presúva do vnútorných priestorov školy. 

          • Vieme vyhľadávať informácie? 

          • Milí ôsmaci a deviataci!

            Pripravili sme pre Vás vedomostný kvíz venovaný Jánovi Kollárovi a tvorbe štúrovcov. Nájdete ho na nástenke medzi triedami V.C a VI.B (je to chodba pri jedálni). Vypracované otázky odovzdajte svojim učiteľkám slovenského jazyka do 16. 11. 2023. Vaša snaha určite nebude márna. 

          • Apple day - Jabĺčkový deň

          • Milí rodičia a milí žiaci. Podarilo sa nám uskutočniť už druhý ročník jabĺčkového dňa, najmä vďaka Vašej podpore  - koláčiky, jabĺčka, finančný príspevok a všetko ostatné, s čím ste nám pomohli. Deti si mohli vybrať z pestrofarebnej palety koláčikov, zasúťažiť si v jedení alebo v šúpaní jabĺčok. Zažili sme príjemný, veselý a chutný deň. Už sa všetci tešíme na ďalší ročník. 

          • Deň rodičov a prarodičov

          • 20. 10. sa v K30 konal deň venovaný našim rodičom a starým rodičom. Žiaci využili jedinečnú príležitosť a obliekli sa ako babky a dedkovia. Hlavná myšlienka bola, aby sme zažili deň v spomienkach na časy minulé, uctili si našich predkov a aj touto formou sme sa im poďakovali za všetko, čo pre nás robia. Žiakom a ani učiteľom fantázia pri výbere kostýmov nechýbala, len im občas dlhšie trvali presuny po škole. Ale s tým sa v tomto veku počíta... Dnešný deň bol plný radosti a úsmevov. Ďakujeme všetkým zúčastneným!
          • Fyzika v každodennom živote - ŤAŽISKO

          • Posledný týždeň sme na hodinách fyziky so žiakmi 8.ročníka skúmali ťažisko telesa a venovali sa jeho určeniu. Pracovali sme viac na chodbe a mimo triedy.

            Jedna úloha aj pre Teba, ktorý čítaš tieto riadky:

            Postav sa ľavým bokom k stene, aby sa rameno aj noha dotýkali steny a teraz zdvihni pravú nohu.

            Dokážeš to? 

          • Dreviny v okolí našej školy

          • Posledné dva týždne  sme sa na hodinách biológie so žiakmi 5.A a 5.B triedy venovali spoznávaniu  drevín v okolí našej školy.  Drevín je nespočetné množstvo, tak chceme poznať  aspoň tie, okolo  ktorých prechádzame denne.  Tým sa naša práca neskončila.  Žiaci si pripravili projekty na tému DREVINY V OKOLÍ NAŠEJ ŠKOLY , kde nás oboznámili s 2 ihličnatými a 3 listnatými stromami. 

          • EKOTOPFILM

          • 11. októbra sa žiaci 6. C zúčastnili filmového predstavenia zameraného na výchovu mladých k ochrane, resp. k záchrane planéty. Interaktívne filmy zamerané na ekológiu a environmentálnu problematiku ukázali dôležitosť šetrenia energií, význam ochrany ovzdušia, dôležitosť separácie odpadu a hlavne dôležitosť lesov pre našu planétu. Z tohto pohľadu sú lesy najväčším bohatstvom Slovenska v Európe a preto je tak dôležité ich chrániť. Príspevok uvádzame dnes, v Svetový deň stromov.

          • Technická olympiáda - školské kolo

          • Dňa 11.10.2023 sa konalo na našej škole školské kolo "Technickej olympiády".

            V kategórii "A" (8.,9. ročník ) sa na prvom mieste umiestnil žiak 9. B Lukáš Paška. Na druhom mieste sa umiestnil žiak tej istej triedy Michal Sabo. Okrem nich gratulujeme všetkým žiakom, ktorí sa stali úspešnými riešiteľmi a zaslúžia si za svoj výkon dostať jednotku.

            V kategórii "B" (7. ročník ) na prvom mieste a jediným úspešným riešiteľom sa stala žiačka 7.C Natália Morochovičová. Pri postupe na okresné kolo sa ešte bude zohľadňovať praktická časť, ktorá prebehne v najbližších dňoch na našej škole. Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme.

            Dňa 18.10.2023 počas dvoch vyučovacích hodín sa do praktickej časti zapojili najlepší žiaci z kategórie "A" a jeden prihlásený žiak z kategórie "B". Vyrábali drevené sánky podľa technického výkresu. Body za teoretickú a praktickú časť sa spočítavali a na okresné kolo postupujú v kategórii "A" Lukáš Paška, ktorý ziskal 61 bodov a Jaroslava Vongrejová 59 bodov. Terézia Vongrejová získala 58 bodov a Michal Sabo 48 bodov. V kategórii "B" postupuje Šimon Smorada.

          • Zber gaštanov

          • Od 27.9. do 27.10. 2022 sa uskutoční zber gaštanov. Vždy ráno od 7.25 hod.do 7.40 hod. ich môžete odovzdať na vrátnici pani upratovačke.