• Vianočné ikebany

          • Ôsmaci nezaháľali na hodinách techniky a venovali sa výrobe vianočných ikeban. V triede rozvoniavalo ihličie a hrali vianočné melódie. Hodina mala iba jedinú chybu. Ubehla veľmi rýchlo. Niektoré ikebany skrášľujú triedu, zborovňu, či priestor pred riaditeľňou, zvyšné si deti zobrali domov. Táto aktivita žiakov veľmi bavila, preukázali vysoké estetické cítenie a manuálnu zručnosť.

          • Vianoce v 6.C

          • Predposledný týždeň v roku 2023 sa v škole rozbehli vianočné akcie. Žiaci 6.C sa v pondelok zabavili na triednom mikulášskom večierku a v piatok navštívili vianočné trhy v centre mesta. 

          • Vianočná pošta

          • Každé dieťa verí na zázraky, darčeky, splnené túžby či priania... Preto aj tento rok žiaci z K30 napísali a adresovali list Ježiškovi, ktorý sme spoločne poslali. A vy ? Vy ste už stihli napísať list Ježiškovi?
            Verte, že veriť na zázraky sa oplatí nielen deťom, ale aj dospelým...

             

          • Beseda s hasičom v 2.B

          • Staré známe príslovie hovorí:Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť". Žiaci 2. B triedy sa na hodine prvouky učili o záchranných zložkách. Na túto hodinu si pozvali jedného z rodičov, ktorý vykonáva povolanie hasiča. Žiaci sa zo zaujímavého rozprávania dozvedeli, čo všetko hasič v práci robí. Ešte väčší záujem u nich vzbudila výstroj hasiča, ktorú si mohli aj vyskúšať. Ktovie, možno už práve teraz medzi nimi vyrastá budúci hasič.

          • Informačná bezpečnosť

          • (a čo ste o nej možno nevedeli)

            Vážení nadšenci informatiky,

            počítačová bezpečnosť je v dnešnom svete veľmi dôležitá. Ani si neviete predstaviť, kde všade na internetových platformách na vás číha akékoľvek nebezpečenstvo. A vďaka nepozornosti, malej neopatrnosti alebo aj vašej nevedomosti ohľadom počítačovej bezpečnosti, vy a vaše osobné informácie zdieľané vo virtuálnom prostredí prípadne vaše dáta uchovávane v počítači, mobile, tablete a akýchkoľvek iných elektronických zariadeniach môžu byť v ohrození. Od toho som tu ja, aby som vás oboznámila s niekoľkými informáciami ohľadom internetu, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Začala by som asi základnou otázkou. Čo to vlastne tá počítačová bezpečnosť je?

            Má mnoho rôznych názvov (kybernetická bezpečnosť, bezpečnosť informačných technológií, IT bezpečnosť...) no vždy ide o jednu a tú istú vec – odbor informatiky.

            Počítačová bezpečnosť je ochrana informačného systému pred stratou, krádežou, poškodením softvéru, ale aj hardvéru, uložených údajov, dát, ochrana pred chybami služieb, ale aj ochrana pred prírodnými alebo inými pohromami, hardvérovou chybou, atď. Je to všetko, čo sa vám snaží zabezpečiť čo najlepšiu prácu v dnešnom virtuálnom svete. Snaží sa docieliť taký stav, kedy celková cena bezpečnostného systému bola menšia ako cena toho, čo chráni.

            Každá IT bezpečnosť má tri časti:

            1.     Prevencia – je predchádzanie bezpečnostným rizikám. To znamená, že robí také opatrenia, ktoré vás čo najviac ochránia pred nebezpečenstvom. V rámci prevencie sa vaše dáta zálohujú (teda vytvoria sa ich kópie) na disk, prípadne nejaké sieťové úložisko (virtuálne úložisko, ku ktorému sa viete dostať z ľubovoľného zariadenia) pre prípad, keby došlo k poškodeniu, ukradnutiu alebo strate informácií. V tomto prípade ich máte vždy záložne uchované na inom mieste. Ale ako najlepšie využiť toto zálohovanie, aby ste predišli akýmkoľvek stratám?

            Ideálne je zálohovanie vykonávať pravidelne a aby sme ušetrili finančné prostriedky, môžeme úložisko s týmito zálohami raz za čas premazať. Niektoré staršie zálohy vám už nemusia byť potrebné a je teda zbytočné ich tam naďalej uchovávať.

            Ak pracujete s citlivými údajmi na vašich elektronických zariadeniach, je ideálne umožniť prístup k nim iba oprávneným osobám. To sa dá zabezpečiť niekoľkými spôsobmi. Odbornejšie sa to nazýva riadený prístup a ide o akési povolenie vstupu určitej osobe napríklad do sociálnej siete, aplikácii v mobile, internet bankingu alebo k inej internetovej platforme.

            Ako prvé sa musí zistiť, kto žiada povolenie o tento prístup. Rozpoznať osobu sa dá napríklad pomocou prihlasovacieho mena, IP adresy či výrobného čísla na jeho zariadení... Následne treba dokázať, že ide o danú osobu. Na to v informatike používame tzv. pravidlo troch: 1. niečo, čo viem len ja, 2. niečo, čo vlastním len ja, 3. niečo, čo som ja. Sú to teda nejaké heslá, čipy či karty a biometrické údaje napr. odtlačky prstov.

            V prípade využitia hesla je dôležité využívať bezpečné heslá, ideálne dlhé s rôznymi znakmi. Najjednoduchšie je využiť vetu – ľahko sa pamätá, je dlhá a ťažko sa odhaľuje.

            2.     Detekcia – ide o spôsob, ktorým sa odhaľujú narušenia bezpečnosti. Pri riziku či ohrození sa to zaznamená a ďalej sa s touto informáciou dá pracovať.

            3.     Náprava –  je spôsob odstraňovania škôd, ktoré vznikli a zabraňuje sa vzniku tohto problému opakovane.

            Poďme si teraz povedať niečo o nebezpečenstvách počítača „z vonku“. Existuje nespočetne veľa rôznych druhov nebezpečenstiev a keby som mala popísať všetky, určite by to bolo dlhé čítanie. Pokúsim sa vám stručne a výstižne podať informácie o najčastejších útokoch:

            Phishing – typ počítačovej kriminality, kde sa útočník vydáva za dôveryhodnú osobu. Následne sa od svojej obete snaží získať pomocou e-mailu či SMS správ jej citlivé informácie a údaje, ktoré následne využije. Získa prístup k účtom svojej obete a dokáže tak falšovať jej identitu. Phishing je pravdepodobne najobľúbenejší typ kybernetického útoku.

            Malware – škodlivý softvér, ktorý preniká do siete pomocou slabých miest napr. keď užívateľ klikne na nebezpečný odkaz, prílohu e – mailu, prípadne nainštaluje nebezpečný softvér. Po prístupe k systému môže malware nainštalovať nejaký škodlivý softvér, zabrániť prístupu k sieťovým komponentom, získavať informácie cez odosielanie údajov z disku či narušiť fungovanie niektorých komponentov počítača a tak znefunkčniť systém.

            1.     Počítačové červy – samostatný program, ktorý možno poznáte ako e-maily odosielané každému kontaktu zo zoznamu obete. Využívajú sa napríklad na preťaženie serveru e-mailu.

            2.     Trojský kôň – nebezpečný program ukrývajúci sa v inom užitočnom programe. Používa sa na nájdenie voľného prístupu práve k informáciám, ktoré by útočník mohol zneužiť.

            3.     Počítačové vírusy – objavujú sa v zasiahnutej aplikácii a zasiahne ďalší kód, ktorý sa „nakazí“ a následne sa takto šíria ďalej. Počítačové vírusy teda pripomínajú skutočné vírusy, ktoré poznáme z biológie.

            4.     Ransomware -  zabráni prístupu k dátam. Útočník môže tieto získané informácie zmazať alebo ich zašifruje a vymáha výkupné. Tieto dáta sa bez šifrovacieho kľúča nedajú dešifrovať.

            DoS (Denial of Service) – rozšírené útoky odopretia služby – útočník znemožní prístup reálnym užívateľom pomocou preťaženia serveru či siete. Takto vie požadovať výkupné od obete. Obeť môže prísť o finančné prostriedky v dôsledku tohto výpadku siete v prípade, že by išlo o napadnutie spoločnosti, ktorá poskytuje svoje služby. Tento útok sa spúšťa z jedného zariadenia a dá sa ho jednoduchšie zablokovať.

            DDoS (Distributed Denial of Service) – na rozdiel od DoS útoku sa spúšťa z viacerých systémov. Je ťažšie ho teda zablokovať, keďže ku blokovaniu by bolo potrebné zablokovať viacero systémov.

            XSS (Cross-Site Scripting) – vloženie škodlivého skriptu na webovú stránku. Infikovaný skript sa spustí v prehliadači a následne umožní útočníkovi získavať citlivé informácie. Náchylné sú najmä stránky, ktoré umožňujú užívateľom zverejňovať vlastné príspevky (napr. blogy a nástenky).

            Útok na heslo – ako už názov napovedá, útočníci sa snažia dostať k účtom a heslám za účelom ilegálneho prístupu k informáciám.

            Existuje ešte oveľa viac typov rôznych útokov. Ja som vám poskytla základne informácie o niekoľkých z nich. Verím, že si niečo z týchto informácií zapamätáte a budete zas o niečo málo múdrejší.

            Na záver by som podotkla, že internet je naozaj nebezpečný a číha v ňom veľa nebezpečenstiev. Teraz už viete, že je správne robiť preventívne opatrenia, aby ste svoje súkromné informácie udržali naozaj v bezpečí. Pravidelne si meniť heslo na svojich účtoch nikdy nezaškodí (jedine, ak by ste ho zabudli, ale to sa vám snáď nestane;-) . Teraz už viete, že počítačová bezpečnosť je tu na vašu ochranu a aj napriek prekážkam sa stále vylepšuje a zdokonaľuje.

            Užívajte si život, dávajte na seba pozor, staňte sa expertom v IT oblasti. V odbore počítačov a informatiky si totiž takmer každý jeden z vás nájde niečo, čo ho baví. 

            Sofia Sadvárová,

            študentka na SPŠ elektrotechnickej, Košice

            a naša bývalá žiačka

             

            Zdroj fotografie: Pixabay

          • Okresné kolo v streľbe zo vzduchových zbraní

          • Dňa 20. 12. 2023 sa na strelnici Podhradová konalo Okresné kolo v streľbe zo vzduchových zbraní. Naši žiaci si pod stromček dopriali krásny úspech vo všetkých kategóriách. Na 1. mieste v kategórii mladší žiaci a žiačky skončili Ján Židov a Sofia Orosová, ktorá si aj dopriala svoj osobný rekord (276) z 300. V kategórii staršie žiačky na 1. mieste skončila Lenka Uhrinová 2. mieste Janka Belejová. V kategórii starší žiaci na 1. mieste skončil Oliver Packo a na 3. mieste Oliver Gajdoš. V kategórii družstvá starší žiaci v zložení: Lenka Uhrinová, Oliver Gajdoš, Janka Belejová taktiež skončili na krásnom 1. mieste. Všetkým gratulujeme a držíme im palce na kraji. 

          • Dejepisná olympiáda

          • 7. decembra sa konalo školské kolo Dejepisnej olympiády pre kategórie  7. -  9. ročníka. 

            Zapojilo sa 52 žiakov a 12 z nich bolo úspešných. Ďakujeme za účasť a blahoželáme úspešným riešiteľom.

             

            C kat. - 9. ročník :

            1. miesto: Adam Babuščák, 9. B

            2. miesto: Šimon Toman Gašparík, 9. A

            3. miesto: Martin Maňkoš, 9. B

            D kat. - 8. ročník :

            1. miesto: Ľudmila Krivdová, 8. C

            2. miesto: Samuel Tóth, 8. A

            3. miesto: Sofia Bíleková, 8. C

            E kat. - 7. ročník :

            1. miesto: Lenka Komarová, 7. C

            2. miesto: Alex Kernaševič, 7. C

            3. miesto: Oliver Packo, 7. A

             

            V okresnom kole nás budú reprezentovať prví dvaja súťažiaci z každej kategórie.

             Držíme im palce.

          • IT Fitness Test 2023

          • Najkomplexnejšie medzinárodné testovanie digitálnych zručností učiteľov a žiakov Vyšehradskej skupiny a Ukrajiny.

            Je nám veľkým poteším zablahoželať nášmu žiakovi Michalovi Sabovi z 9.B za špičkový výkon a skvelý úspech. Stal sa jedným z výhercov kategórie žiakov základných škôl.

            Srdečne blahoželáme a tešíme sa z úspechu.

          • Kúzelná fyzika

          • 14. decembra našu školu, triedy 3.- 8. ročníka, navštívil kúzelník so zaujímavými fyzikálnymi pokusmi. Prekvapenie, radosť, smiech sprevádzali predstavenia 2. časti Kúzelnej fyziky. Na ďalšie pokračovanie sa tešíme o rok.

          • Korčuliarsky kurz - druháci

          • Prežili sme super týždeň! Od pondelka 11. decembra sme my, žiaci 2. ročníka, mali to šťastie, že sme sa namiesto učenia chodili korčuľovať na zimný štadión v obci Čaňa. Prežili sme 5 úžasných dní pod vedením skvelých tréneriek, ktoré si pre nás každý deň pripravili zaujímavý program.

            Áno, boli aj pády, ale zábavy a radosti z korčuľovania bolo omnoho viac. Celý týždeň vyvrcholil v piatok voľným korčuľovaním, odovzdávaním diplomov a sladkých balíčkov, kde boli pozvaní aj naši rodičia.

            Už teraz závidíme spolužiakom, ktorých takýto kurz v budúcnosti čaká.

            Máte sa na čo tešiť :))

          • Úspešné vystúpenie

          • Náš stále usmievavý tretiak Gabko účinkoval v show Milana Kolcuna Bez šepkára, ktorá sa konala 13.12.2023 na Malej scéne Štátneho divadla. Medzi hosťami bola okrem iného aj Emília Vášáryová a Lucia Hurajová. Gabriel recitoval báseň, s ktorou vyhral Slovo bez hraníc, kde sa s pánom Kolcunom zoznámil a potom viedli rozhovor o tom, ako sa učí, čím by chcel byť, kto ho pripravuje na básnické súťaže, alebo aké má koníčky. Vystupoval hneď v dvoch častiach za sebou a prezradil nám, že trému nemal, ale neskoršie večer sa už cítil unavený. Predsa len, stáť na pódiu spolu s takými hviezdami ako sú pani Vášáryová, Hurajová alebo pán Kolcun, dá zabrať. My sa z Gabkovho úspechu veľmi tešíme a držíme mu palce v jeho ďalších plánoch.

          • Mikuláš v ŠKD

          • 6. december je dňom, ktorý každý rok nedočkavo očakávajú všetky deti. Prichádza Mikuláš a s ním darčeky a všetko krásne, čo prinášajú Vianoce – najkrajší sviatok v roku. Aj u nás, na Kežmarskej 30, sa zastavil a priniesol okrem malej sladkosti aj veľa radosti. Deti Mikulášovi zarecitovali, zaspievali a za odmenu sa s ním odfotili. Sľúbil, že príde aj o rok a dovtedy nám ostane spomienka prostredníctvom fotografií vo fotoalbume.

            https://photos.app.goo.gl/dDGTJALT4vZQsvWRA

             

          • KOMPARO 8 a 9

          • 9.novembra sa na našej škole uskutočnilo KOMPARO - prípravné testovanie vedomostí ôsmakov a deviatakov z profilových predmetov a v ôsmom ročníku aj z biológie, geografie a všeobecných  študijných predpokladov. Prvé výsledky zviditeľnili individuálne najúspešnejších žiakov, ktorým srdečne blahoželáme:

            V matematike :

            Oliver Gajdoš, Sofia Bíleková , Ľudmila Krivdová, Kornélia Bajzecerová medzi ôsmakmi,

            Jozef Murgaš, Adam Babuščák, Martin Maňkoš, Patrik Krajnikovič a Jakub Matracz medzi deviatakmi.

            V slovenskom jazyku:

            Sofia Bíleková a Ľudmila Krivdová v ôsmom,

            Patrik Krajnikovič, Jakub Matracz, Alžbeta Gajdošová, Lukáš Paška, a Martin Maňkoš v deviatom ročníku.

            Medzi ôsmakmi bodovali Jaroslava Vongrejová v biológii a Matúš Tupý v geografii.

            Najlepšie všeobecné študijné predpoklady v ôsmom ročníku preukázali Oliver Gajdoš, Lenka Uhrinová, Terézia Vongrejová, Michaela Ladányiová, Ľudmila Krivdová a Tomáš Bernát.

             V januári budú sprístupnené aj výsledky školy v celoslovenskom meradle.

             

          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • 13. novembra sa konalo školské kolo olympiády v nemeckom jazyku. Po teste z počúvania s porozumením, z čítania a z gramatickej zložky jazyka, postúpilo 12 najúspešnejších žiakov do komunikačnej časti. Ich úlohou bolo rozprávať o náhodnej téme, ako aj o obrázku, ktorý si vyžrebovali. Porota v zložení K. Bodnárová, M. Kopčányiová a J. Štefanovie hodnotila okrem výslovnosti aj slovnú zásobu, kreativitu, či schopnosť komunikovať v nemeckom jazyku a nemala ľahké rozhodovanie. Žiaci mohli získať po sčítaní všetkých bodov rovných 100 bodov.  

            Výsledková listina troch najlepších žiakov:

            1. Martin Maňkoš z 9. B,

            2. Lukáš Paška z 9. B,

            3. Ľudmila Krivdová z 8. C.

            Martin a Lukáš sa už poctivo pripravujú na okresné kolo a my im držíme palce.

          • Krajská liga 1. kolo a Fresh školská športová liga v streľbe 1. kolo

          • Dňa 28. 11. 2023 sa na strelnici na Podhradovej v Košiciach konalo 1. kolo Krajskej ligy v streľbe zo vzduchových zbraní. V kategórii starší žiaci na 2. mieste skončila naša žiačka Janka Belejová, na 4. mieste Tibor Paulovič a na 5. mieste Oliver Gajdoš. V kategórii mladší žiaci Sofia Orosová a Janko Židov skončili na 4., resp. 5. mieste.

            Dňa 2. 12. 2023 sa konalo 1. kolo Fresh ligy, kde sa našim žiakom výnimočne darilo a v kategórii (1) starší žiaci za účasti 34 strelcov vyhrali 1. miesto Lenka Uhrinová (192), 2. miesto Janka Belejová (187), 3. miesto Oliver Gajdoš (185) z 200 možných. Pekne sa umiestnil aj Oliver Packo, ktorý tento rok prešiel do kategórie starší žiaci a umiestnil sa na 7. mieste. V kategórii (2) mladší žiaci za účasti 14 strelcov Sofia Orosová (180) a Janko Židov (175) skončili na peknom 3., resp. 5. mieste.

          • Tretiaci na ľade - KURZ KORČUĽOVANIA

          • Nádherný týždeň na ľade zažili tretiaci na štadióne v Čani. Niektorí stáli na korčuliach po prvýkrát, počas týždňa sa osmelili a v piatok už krásne korčuľovali. Tí, ktorí už trochu vedeli korčuľovať, sa zdokonaľovali v technike korčuľovania a učili sa rôzne krasokorčuliarske kreácie. Najzdatnejší korčuliari medzi sebou súťažili v hrách na ľade. Celý týždeň sa niesol vo veselej nálade plnej športových zážitkov.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Projekt - Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok 2023 je zbierka pre seniorov, ktorá sa stala na Slovensku už tradíciou. Každoročne sa do nej zapája čoraz viac ľudí - tak ako i naša škola. 

            Naplnili sme krabice od topánok maličkosťami, ktoré ako veríme, potešia osamelých seniorov. 

            Často je to jediný darček, ktorý dostanú. Do krabíc sme nezabudli vložiť aj kúsok svojho srdca:) napr. i vo forme ručne vyrobených prikrývok, šálov či pletených ponožiek. 

            Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí svojim dielom prispeli ku konečnému stavu zbierky - 110 krabíc. 

            Ďakujeme! 

          • Záujmové útvary v našej škole

          • Pozývame Vás pozrieť si video a fotogalériu s bohatou ponukou záujmových krúžkov v našej škole v školskom roku 2023/2024:  https://youtu.be/w4klxIbFwwE

                                                                        V deťoch v našej škole hľadáme talent a s láskou ho rozvíjame.

                                                                                                                                                                               Vaša K30